Familiebedrijf geduldig kapitaal en stille kracht !

Column Toon Wagemans Familiebedrijf geduldig kapitaal én stille kracht In Nederland zijn er ruim 200.000 gezins- en familiebedrijven. Bovendien zijn er ruim 2.000 grootbedrijven. De familiebedrijven worden vaak gezien en genoemd als de drijvende kracht
22282_507081519316745_1626756246_n_news_detail
Wat maakt het familiebedrijf zo bijzonder? Wat is de kracht van het familiebedrijf? In tijden dat het slecht gaat, is er behoefte aan leiderschap. Juist bij familiebedrijven is de leider heel herkenbaar. In korte tijd kan deze leider ingrijpende veranderingen in gang zetten die hun effect hebben op het bedrijf, de familie en het eigendom.
Ook heeft deze ondernemer door zijn grote betrokkenheid, passie en drive een voorbeeldfunctie. En daarnaast is hij goed benaderbaar. Dit werkt aanstekelijk voor zijn medewerkers, die daardoor eerder bereid zijn ‘een tandje bij te schakelen’. Door de korte lijnen en relatief weinig overleg is er een herkenbare besluitvorming. 
Familiebedrijven vallen ook op door goed werkgeverschap. Behoud van werkgelegenheid is een belangrijk doel, ook tijdens mindere perioden. Dit gaat soms bewust ten koste van het rendement op korte termijn. Gekozen wordt voor interen op het eigen vermogen om er op termijn sterker van te worden. Het resultaat is dat het goede schaarse personeel ‘gebonden wordt’. Hierdoor is een familiebedrijf ook slagvaardiger als betere economische tijden aanbreken.
De focus binnen het familiebedrijf is meer gericht op de lange termijn. Niet het rendement op korte termijn, doch juist de continuïteit op lange termijn is de belangrijkste drijfveer voor de ondernemer binnen een familiebedrijf. De ondernemer/familie onderstreept zijn betrokkenheid door de inbreng van zijn eigen vermogen, dat daarmee ook volledig in de risico-sfeer komt.
Dit alles in belang van het lange termijn doel: hoe kan de volgende generatie het bedrijf verder uitbouwen. De weerbaarheid van het familiebedrijf komt ook tot uitdrukking in een vaak conservatievere financieringsstructuur. Dit komt de solvabiliteit ten goede.
De grote mate van betrokkenheid leidt tot grote kracht. Het leidt tot rust en betrouwbaarheid. Hiermee ontstaat een bijzondere bedrijfscultuur, waarin de medewerkers zich prettig en geborgen voelen. Ook klanten en leveranciers ervaren dit. Er ontstaan langdurige relaties en samenwerkingen. Tijden van crisis worden aangegrepen voor investeren in de toekomst. Dit leidt tot innovaties. Het mysterie familiebedrijf: stille kracht én geduldig kapitaal.NB: In de agro staan we op het keerpunt van gezinsbedrijf naar familiebedrijf. Wat bedoel ik hiermee? Wordt vervolgd.bron: Strategisch adviseur agro bij Accon AVM
auteur: Toon Wagemans
« Terug naar het nieuwsoverzicht