CZAV gaat digestaat uit biovergister Suiker Inie verkopen


Wemeldinge – CZAV gaat digestaat uit de nieuwe mono-vergister van Suiker Unie in Dinteloord afzetten in de akkerbouw. Dat heeft de Zeeuwse coöperatie bekend gemaakt.

De meststof die de vergister produceert, wordt volgens de regelgeving onder ”overige meststoffen” geschaard, wat betekent dat er geen uitrijdverbod geldt.

De vergister verwerkt louter plantaardige producten waarvan de helft pulp betreft en de rest bietenpunten, bietenblad en restafval van de groente-verwerking. De producten worden vanaf het volgende voorjaar door CZAV op de markt gebracht onder de naam Betafert.

De dunne fractie kan worden gebruikt voor gewassen met een kleine fosfaatbehoefte, zoals tarwe en graszaad. De dikke fractie is vooral geschikt voor fosfaatbehoevende gewassen als aardappelen. Adviesbureau en inkoopcentrum Meststoffen Cropsolutions, waarvan CZAV deelnemer is, denkt dat de vraag in West-Nederland behoorlijk zal zijn.

De fabriek werd onlangs geopend in het bijzijn van kroonprins Willem-Alexander van Oranje. De vergister zal naar verwachting in 2013 op volledige capaciteit werken. De biomassavergister in Dinteloord kan jaarlijks 100.000 ton plantaardig restmateriaal verwerken. Het groene gas wordt geproduceerd uit deze agrarische reststromen. 
 bron: agd
auteur: Jan Cees Bron
« Terug naar het nieuwsoverzicht