Tientallen regionale mestverwerkers nodig

Deurne – Er zijn enkele tientallen regionale mestverwerkingsinstallaties nodig in Nederland. Dat concluderen LTO Nederland en Stichting Natuur en Milieu uit een gezamenlijke studie die vrijdag gepresenteerd is.
De omschakeling naar mestverwerking vereist forse investeringen. In totaal zou zeker 150 miljoen euro nodig zijn. Voorwaarden zijn dat er een markt komt voor mineralenconcentraten, dat er ruimte moet zijn voor de installaties en dat er een afzetmarkt is voor de energie die bij mestverwerking opgewekt kan worden.

Er zijn ook nog een aantal knelpunten, volgens Ton van Korven van LTO Nederland. ”De co-vergisting van mest is nog niet rendabel. Het ontleden van de mest (mestraffinage) is ook nog te duur, alhoewel dit technisch wel mogelijk is”, aldus Van Korven. Een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de mestverwerkingsplannen is de mogelijkheid om het mineralenconcentraat als kunstmestvervanger te gebruiken. LTO wil hierover van het ministerie snel meer duidelijkheid.

LTO en Stichting Natuur en Milieu zien toekomst in lokale, regionale mestverwerkingsinstallaties om de mest te scheiden en grote (coöperatieve) installaties om de dikke fractie verder op te waarderen tot hoogwaardige meststof en kunstmestvervanger.

bron: agd
auteur: Emmy Koeleman
« Terug naar het nieuwsoverzicht